Rotterdamse Oogst

Knorren over Arie en Japie - debat

20 november 2013 - Geplaatst in Varkenshuis Rotterdam

 

Op vrijdag 22 november vindt in Belvédère, Verhalenhuis Rotterdam een discussieavond plaats over het Varkenshuis Rotterdam. Schrijver Ernest van der Kwast gaat in gesprek met de initiators, buurtbewoners en experts. Voor- en tegenstanders zijn van harte uitgenodigd om mee te praten. 

 

 

Discussieavond met worst

 

Een half jaar lang zijn twee Bonte Bentheimer biggen – Blonde Arie en Slome Japie – verzorgd door bewoners van de Kaap. Na een moeizaam begin werd het braakliggende terrein al snel een lokale trekpleister en een ontmoetingsplek.

De varkens leefden van de voedselresten van buurtbewoners. Ondanks protesten zijn ze afgelopen week geslacht om als hamlap terug te keren naar Katendrecht, naar de mensen die ze verzorgden.

 

De herkomst van ons voedsel

 

Mensen houden van dieren. En mensen eten vlees van dieren. Dat voelt ongemakkelijk. Daarom kijken we meestal weg. Het gevolg is dat we twee soorten dieren houden. Aan de ene kant hebben we onze huisdieren, waar we van houden: het dier als familielid. Aan de andere kant stoppen we de dieren die we eten ver weg: het dier als productie-eenheid. 

 

Varkenshuis Rotterdam legt zich niet neer bij deze scheiding. Ze wil het verhaal vertellen over de herkomst van ons voedsel en tegelijk onderzoeken of er ruimte is om dieren te houden in de stad.

 

 

Te gast zijn in ieder geval:

- Rianne Andeweg en Gerda Zijlstra, organisatoren van Varkenshuis Rotterdam

- De buren en verzorgers van de varkens, zowel voor- als tegenstanders

- Bas de Groot, stadsboer en initiator Uit Je Eigen Stad

 

Info

Datum: vrijdag 22 november
Locatie: Belvédère, Verhalenhuis Rotterdam, Rechthuislaan 1, Katendrecht
Aanvang: 20.00 uur

 

De toegang is gratis