Rotterdamse Oogst

Overlastgevende lekkertjes: Polderkreeft

27 januari 2013 - Geplaatst in Rotterdamse Oogst Markt

Zo zou je de rivierkreeft wel kunnen noemen. Hoewel de term rivierkreeft misleidend is. De overlastgevende soort is een moerasbewoner en overleeft niet in onze rivieren alleen. Polderkreeften dan maar. Gevangen in de Puttenpolder.

 

De polderkreeften waar onze vriend André Blokland van www.fuiken.nl op vist zijn ooit vanuit Amerika in Nederland terecht gekomen. Maar hoe? Dat is nog altijd niet helemaal duidelijk. Een goede mogelijkheid is dat iemand ze in een tuinvijver had en ze er toen zijn uitgekropen. Want dat doen ze. Ze leven net zo makkelijk boven als onder water. En steken met het grootste gemak de weg over. 

Sinds enkele jaren heeft de kreeft ook een Nederlandse naam: de gestreepte Amerikaanse rivierkreeft (procambarus acutus). Ze vormen een bedreiging doordat ze diepe holen graven in de oevers. Het zijn als het ware bisamratten in een mini uitvoering. En dan met ontelbaar veel, want ze planten zich razendsnel voort: meerdere legsels per jaar tot wel 300 baby’s per keer. 

Ze concurreren met inheemse dieren en dat verstoort het ecologische evenwicht. Het zijn met name de waterkevers die als eerste dieren plaats maken voor deze nieuwe invasie. De kreeftjes zijn ook populair bij onder andere blauwe reigers, zilverreigers, eenden, snoeken, baarzen, palingen. 

Ze lusten er wel pap van. Toch is het maar een betrekkelijk klein deel wat deze “roofdieren” weten te vangen. 

Polderkreeften vangen

Overlastgevende ettertjes, euh lekkertjes dus! Daarom vangen we ze met plezier, eten we ze met veel smaak en zonder schuldgevoel. 

Nu de dooi weer is ingetreden, kan er weer gevist worden op de polderkreeft. En wij mogen mee! Visser André Blokland namelijk organiseert ook workshops kreeften vangen in de Puttenpolder gelegen te Boven Hardinxveld. Een dag lang samen polderkreeft en riviervis vangen, bereiden en eten natuurlijk! Binnenkort ook een excursie in samenwerking met Rotterdamse Oogst. Daar hebben wij heel veel zin in! 

Interesse om mee te doen? Stuur een mail naar info@rotterdamseoogst.nl en we houden je op de hoogte!