Rotterdamse Oogst

He groosert (m/v)! Ga je mee naar de mart?

21 december 2012 - Geplaatst in Rotterdamse Oogst Markt

Je weet toch, de Rotterdamse Oogstmarkt op het Noordplein!

Want de Rotterdamse Oogstmarkt verhuist. En keert in 2013 als maandelijkse markt terug naar het Noordplein. En daar zijn wij best een beetje groos op! 

 

Het Noordplein: poort naar het achterland

Schepen vol komkommers, slakroppen, kolen, en tomaten. Gekweekt voor de Rotterdamse markt in het Westland. Tot in de jaren '60 van de vorige eeuw vormde het Noordplein dé schakel naar het achterland van Rotterdam. Via de rivier Rotte brachten boeren uit het Westland hun waar naar de veiling en (groothandels)markten op en rondom dit volksplein om de Rotterdammers van groente en fruit te voorzien.

Het Oude Noorden herbergt één van de langste winkelstraten van Rotterdam, de Zwart Janstraat. Samen met omliggende (winkel)straten als de Zwaanshals onderscheidt het zich van andere winkelgebieden in de stad door een divers aanbod, kleinschalige en gespecialiseerde ondernemers en relatief weinig ketens. Bovendien is er nog steeds grote diversiteit in het aanbod van voedsel in de buurt.

En midden tussen de Zwaanshals en de Noorderboulevard, tussen de elektronica en de tassen, tussen de slager en de designmeubels, tussen de brillen en de bloemen, tussen de MacDonalds en de Destino, tussen verfbenodigdheden en de fotograaf: het Noordplein, met op de achtergrond daarvan de Rotte.

Aanvoer vanuit het Westland via de Rotte is helaas niet meer mogelijk: sluizen hebben de route onderbroken. Maar het Noordplein leent zich uitstekend voor misschien wel het oudste volksevenement dat we kennen: een boerenmarkt. Maar dan van nu en 100% Rotterdams: een markt om groos op te zijn. Het Noordplein en de Rotte: 50 jaar na dato wederom de poort naar het achterland van Rotterdam. Met misschien wel platte schepen vol komkommers!

De Rotterdamse Oogstmarkt op het Noordplein

Aan Rotterdamse Oogst de opdracht om in 2013 een 100 % Rotterdamse variant van een 'boerenmarkt' op het Noordplein te ontwikkelen. De plek met aanbod van boeren en buren, passende marktprijzen én ruimte voor kwaliteit, innovatie, cultuur en nieuw ondernemerschap. In 2013 als ontwikkelingstraject en in 2014 en verder als zelfstandige activiteit. De radars werken hier op volle toeren: hoe gaat deze markt op deze nieuwe plek eruit zien, moet er een nieuwe naam komen, hoe zou het non-foodaanbod eruit kunnen zien, is er ruimte voor een marktLab, voor makers van Eigengemaakt en hoe kunnen ook boeren/producenten die eigenlijk geen tijd/ruimte hebben voor de markt een plekje krijgen?

Een hoop te doen dus. Wat in ieder geval blijft staan is dat de markt op het Noordplein meer wordt dan een markt! Gezelligheid, creativiteit en ambachtelijkheid staan voorop. Er is een terras, muziek, vermaak en bijzondere verrassingen voor jong & oud. Uiteraard afgestemd op wat het seizoen te bieden heeft.

Kortom, iedere maand een Noordplein vol geboer, gekook, gestook, gekeuvel, gebak, gebouw, gefik, gezelligheid, gebikkel en groos! 

Zet maar in de agenda

Iedere eerste zaterdag van de maand*
Dat is dus op: 2 feb, 2 mrt, 6 april, 4 mei, 1 juni, 6 juli, 7 sep, 5 okt,  2 nov, 7 dec.
Van 10:00-17:00 uur op het Noordplein

 

* uitgezonderd januari en augustus